L’Hospital Comarcal d’Inca s’ha convertit en el primer centre de les Illes Balears a inserir el dispositiu PICC-port a pacients oncohematològics. Es tracta d’un catèter vascular híbrid que disposa d’una càmera o reservori i que s’insereix en una vena perifèrica de la part mitjana del braç sota la pell, al teixit subcutani. 

El PICC-port té la mateixa finalitat que el reservori toràcic (conegut com port-a-cath), que és el dispositiu que es porta implantant des de fa anys pacients oncològics en tractament amb quimioteràpia, però disposa d’una sèrie d’avantatges: és un dispositiu vascular menys invasiu i amb menys riscos durant la inserció, no cal radiologia intervencionista inserir-lo, cosa que implica que el pacient rep menys radiació i és més còmode per al pacient, de manera que augmenta la seva qualitat de vida. 

Tanmateix, potser l’avantatge més important és que la inserció del PICC-port la porten a terme infermeres expertes en accés vascular entrenades en l’ús de l’ecògraf. Per inserir-lo no cal disposar d’una sala d’operacions o sala de radiologia intervencionista com passa quan s’implanta un port-a-cath. Això suposa un gran benefici per al pacient, perquè permet una agilitat més gran entre la detecció de la necessitat d’implantar un reservori subcutani i la inserció. D’aquesta manera s’alleugen o s’eviten possibles llistes d’espera. 

L’objectiu principal d’aquesta nova tècnica és l’esgotament vascular zero; és a dir, oferir al pacient que necessiti l’administració d’un tractament de quimioteràpia amb característiques altament irritants o vesicants en règim ambulatori la possibilitat d’implantar un reservori subcutani abans que iniciï el tractament i contribuir així a preservar el seu capital venós perifèric. 

Recommended Posts